BOŞANMA
Boşanma sözlü ve yazılı olabilir, boşanma vekil aracılığı ile de olabilir ancak bu konuda özel bir vekaletnamenin düzenlenmesi gerekir. Kadın da kocasını boşayabilir, ancak bunun evlilik akdinde belirtilmiş olması iktiza eder. (Madde 99-100)
İddet döneminde kadın boşanamaz.
Boşananın akıl sağlığı ve özgür iradesinin olması elzemdir. (Madde 101)
“Boşsun” lafzının tekrar tekrar söylenmesiyle sadece bir boşanma gerçekleşir. Ancak, bunun hakim önünde ve tanıklar huzurunda olması gerekir.
UAE aile hukukunda iki tür boşanma sözkonusudur. (Madde 104)
- Ric-i, yani geri dönülebilir, bu tür boşanmada iddet müddeti bitmedikçe nikah akdi sona ermez.
- Bain, yani geri dönülemez, bu tür boşanma vuku bulduğunda evlilik akdi sona erer, bunun da iki türü sözkonusudur;
- Geri Dönülebilir Bain Boşanma; bu boşanma türünde eşler yeniden evlenmek isterse yeni bir evlilik akdiyle yeniden boşanma tazminatının belirlenmesi gerekir.
- Geri Dönülemez Bain Boşanma; koca karısına, eski karısının başka biriyle tam bir nikah akdiyle evlenip, evlenmenin fiilen gerçekleşmesi ve iddet müddetinden sonra tekrar evlenebilir.
Boşanmanın, hakimin resmi onayından geçmesi gerekir. Aksi takdirde geçersizdir. Ancak boşanmanın hakimin önünde gerçekleştirilmemesi şartı, sözkonusu değildir. Ayrıca, boşanmanın iki adil tanığın önünde yapılması ve mahkemeye bildirilmesi iktiza eder.
BAE Aile Hukukunun 107. Maddesine göre, yetkili mahkeme hakimi, ilgili kişilerin talebi üzerine boşanma gerçekleştikten sonra iddet müddetince kadının nafakası, çocukların iaşesi, çocukların velayeti ve çocuklara yapılacak ziyaretler için bir emir yayınlar. Bu emir kanun kuvveti ile uygulanır. Zarar gören taraf yasal yollara başvurarak karara itiraz edebilir.
BAE Aile hukukunun 110. Maddesinde El Hul-u olarak belirtilen bir boşanma anlaşması var, esasen bu kelimenin sözlük anlamı bir şeyden ayrılma, ondan soyunma anlamına gelir, teknik anlamda ise, bu boşanma türünde eşler kendi rızalarıyla anlaşarak evlilik akitlerine son verirler. Bu boşanma akdinde kadın kocasını boşamaktadır. Belli başlı geçerli sebepleri öne sürerek ve kanunda belirtilen boşanma şartlarına uyularak bu boşanma gerçekleşebilir.
BAE Aile hukuku boşanma konusunu detaylı bir şekilde ele almaktadır, Kanun’nun 112. maddesinde sıralanan hastalıklar, takip eden maddelerde eşler arasındaki aşırı geçimsizlik vs. hususları ele almaktadır,
Boşanmadan önce tarafları uzlaştıracak hakemlik ve uzlaşı müessesesine de detaylı bir şekilde yer vermektedir. Yine aynı kanun gaiplik durumunda alınacak tedbirler, atılacak adımlar, kadının hakkı vs. husularını da ele almaktadır. Bunun dışında üç yıl ve üzeri hüküm giyen kocanın karısının boşanma talebi ve boşanmaya hakkının olduğu meselerine de detaylı bir şekilde değinmektedir. Bu maddenin benzeri hükümleri kadının hüküm giymesi durumunda da uygulanmakatdır.
İlgili kanun, El Hicr; kocanın hanımına dört ay boyunca yaklaşmaması, El İla’ yaklaşmayacağına yemin etmesi ve Zihar, koca, karısının bir tarafını annesinin, ya da mahrem sayılacak bir kadının bir tarafına benzetmesi durumlarında da kocaya boşanmaya varacak şekilde yaptırımlar getirmektedir.